Hvorfor skal pasienter med sukkersyke spise sukker? 7. juni 2017 – Posted in: Artikkel, Hexeberg – Tags: , , ,

De fleste forstår at det er meningsløst å anbefale personer som har sukkersyke at de skal spise mer sukker.

Av: Erik Hexeberg, lege dr. med, spes. indremedisin

Erik Hexeberg

Lege dr. med. Erik Hexeberg

Hvorfor skal pasienter med sukkersyke spise sukker?

Nesten en million nordmenn har diabetes eller prediabetes (forstadium til diabetes). Fra 2004 til 2013 økte antall personer som brukte diabetesmedisiner med 50 prosent.Mange diabetespasienter er av sin fastlege blitt sendt til ernæringsfysiolog fordi blodsukkeret var blitt for høyt. De fikk råd om å være forsiktig med fett og heller spise mer grovt brød, mysli, grøt, frukt og grønnsaker. Da økte blodsukkeret. Ved nytt besøk hos legen blir anbefalingen ofte å starte med insulin. Dette til tross for at pasienten ikke mangler insulin. De fleste med type 2 diabetes lager rikelig med insulin, men insulinet greier ikke lenger å holde blodsukkeret i sjakk. Det økte insulinnivået bidrar bare med mer fettlagring. De fleste forstår at det er meningsløst å anbefale personer som har sukkersyke at de skal spise mer sukker, og at det er like meningsløst å behandle dem som lager rikelig med insulin med enda mer insulin.

Jeg har lenge lurt på hvordan en slik kollektiv kunnskapssvikt hos ernæringsfysiologene har oppstått.

Det siste eksemplet på kunnskapssvikten kom i Dagbladet 7. mars i år. Den profilerte kliniske ernæringsfysiologen Tine Sundfør er referanse for en faktarute om diabetes type 2: «All mat og drikke (med unntak av vann, te og kaffe uten sukker) øker blodsukkeret, mens fysisk aktivitet senker blodsukkeret.»Når utgangspunktet er at all mat øker blodsukkeret, så forstår en jo at rådene kan bli som de blir. Det er imidlertid veletablert kunnskap at inntak av fett ikke øker blodsukkeret. Det gjør derimot inntak av karbohydrat i form av sukker og stivelse. Gjennomsnittsblodsukkeret i løpet av to timer etter matinntak øker omtrent like mye om en spiser 50 g karbohydrat i form av grovt brød eller som sukker. Og når personer med diabetes anbefales å spise 50–60 prosent av energien som karbohydrat, så er det innlysende at blodsukkeret blir høyt.

Diabetes

Den andre delen i fakta-utsagnet, at «fysisk aktivitet senker blodsukkeret», er heller ikke helt korrekt. Intensiv fysisk aktivitet kan stimulere kroppens egen sukkerproduksjon og gi et høyere blodsukker.

diabetes

Blodsukkermåler

For meg synes det som om Tine Sundfør framfører den kollektive forståelsen blant kliniske ernæringsfysiologer, og det de lærer i sitt studium.

Ansvaret for utdanningen har Universitetet i Oslo (UiO), som har etablert utdanningen av ernæringsfysiologer ved hjelp av midler fra Freia sjokoladefabrikk. Da er det kanskje ikke så rart at ernæringsfysiologene inntil for få år siden lærte at en ikke kunne legge på seg av å spise sukker og tydeligvis heller ikke få høyt blodsukker av å spise sukker.Helsedirektoratets ernæringsråd mener at de norske kostrådene er gode for alle, og hevder at grunnen til økningen i overvekt er at befolkningen ikke følger rådene. I 2011 var imidlertid første setning i konklusjon i kostundersøkelsen Norkost-3 følgende:«Undersøkelsen viser at befolkningens kosthold stort sett er i tråd med myndighetenes anbefalinger for kostens innhold av næringsstoffer.»

Økningen i overvekt, fedme og diabetes type 2 er ikke noe som er kommet etter 2011. Det var utviklingen mens Helsedirektoratet var fornøyd med hva vi spiste. Nå prøver de å gi pasientene skylden for sin sykdom ved å insinuere at befolkningen ikke følger rådene. Men dessverre er befolkningen påført sykdom gjennom feil råd. Det er på høy tid at alle kliniske ernæringsfysiologer slutter å anbefale pasienter med sukkersyke å spise sukker.

Ønsker du å delta på kurs? Les mer HER

Våre samarbeidspartnere: